Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Мистериозен облак кој содржи радиоактивен рутениум-106, кој се пресели низ цела Европа во 2017 година, сè уште ги мачи субјектите за заштита на зрачење во Европа. Германските истражувачи сега откриле…

Continue Reading Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Половина од светската популација е изложена на зголемено загадување на воздухот

Тим истражувачи, предводен од професорот Гавин Шадик, од Универзитетот „Ексетер“, покажа дека, и покрај глобалните напори за подобрување на квалитетот на воздухот, огромните падови на светската популација доживуваат зголемено ниво…

Continue Reading Половина од светската популација е изложена на зголемено загадување на воздухот