Топењето на мразот на Антарктикот објаснето во новата студија

Топењето на мразот на Антарктикот објаснето во новата студија

Научниците открија дека летниот морски мраз во секторот Среде море на Антарктикот се намали за еден милион квадратни километри – површина двојно поголема од Шпанија – во последните пет години, со импликации за морскиот екосистем.
Морскиот мраз околу Антарктикот обезбедува важно живеалиште за многу видови, вклучително и пингвини и заптивки, кои се потпираат на тоа за да пристапат до храна и да се размножуваат.

Меѓународен тим истражувачи ги проучуваше сателитските записи за степенот на морето на мразот и анализите на времето, почнувајќи од доцните 1970-ти, за да разберат зошто летото мраз на мразот во областа Андерктик на морето Виделско Море се намали за една третина во последните пет години. Откриле дека загубата на мраз се случила како резултат на серија силни бури во Антарктикот лето 2016/17 година, заедно со повторното појавување на површина со отворена вода во средината на „пакетот мраз“ (позната како полинија), што не се случило од средината на 1970-тите.

Leave a Reply