Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Мистериозен облак кој содржи радиоактивен рутениум-106, кој се пресели низ цела Европа во 2017 година, сè уште ги мачи субјектите за заштита на зрачење во Европа. Германските истражувачи сега откриле дека облакот не потекнува од воени извори, туку од цивилни нуклеарни активности.
Истражувачите од универзитетот Лајбниц, Хановер и Универзитетот во Минстер (и двете Германија) сега откриле дека облакот не потекнува од воени извори – туку од цивилни нуклеарни активности. Оттука, ослободувањето на рутениум од фабрика за преработка на нуклеарни горива е највистичното сценарио за објаснување на инцидентот во есента 2017 година. Студијата е објавена во списанието Nature Communications.

Leave a Reply