Половина од светската популација е изложена на зголемено загадување на воздухот

Тим истражувачи, предводен од професорот Гавин Шадик, од Универзитетот „Ексетер“, покажа дека, и покрај глобалните напори за подобрување на квалитетот на воздухот, огромните падови на светската популација доживуваат зголемено ниво…

Continue Reading Половина од светската популација е изложена на зголемено загадување на воздухот

Како Шведска го претвора ѓубрето во енергија

https://www.youtube.com/watch?v=lpp_rDcf7F8 Како Шведска го претвора ѓубрето во енергија Шведска е толку добра во рециклирањето што веќе неколку години мора да увезува ѓубре од други држави за да ги одржи фабриките…

Continue Reading Како Шведска го претвора ѓубрето во енергија

Гапковски: Охис 2 му се подготвува на Карпош 4

Еколошка бомба е изградбата на новиот парк во скопската населба Карпош 4, вели пензионираниот професор од Градежниот факултет, Наум Гапковски. Според него, градежни активности во рамки на заштитената бунарска зона…

Continue Reading Гапковски: Охис 2 му се подготвува на Карпош 4