Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Мистериозен облак кој содржи радиоактивен рутениум-106, кој се пресели низ цела Европа во 2017 година, сè уште ги мачи субјектите за заштита на зрачење во Европа. Германските истражувачи сега откриле…

Continue Reading Радиоактивниот облак над Европа имаше цивилно потекло

Топењето на мразот на Антарктикот објаснето во новата студија

Научниците открија дека летниот морски мраз во секторот Среде море на Антарктикот се намали за еден милион квадратни километри - површина двојно поголема од Шпанија - во последните пет години,…

Continue Reading Топењето на мразот на Антарктикот објаснето во новата студија

За Европа ѓубрето е ресурс, Македонија не може да го собере по улици

Развиените западни земји го користат ѓубрето како ресурс, Македонија не може да го собере од по улици. Парадоксално е насекаде околу нас да гледаме расфрлан отпад, а нам понекогаш да…

Continue Reading За Европа ѓубрето е ресурс, Македонија не може да го собере по улици