„Самоуништување“ на реката Треска

„Самоуништување“ на реката Треска

Откако Охридското Езеро денеска утрото ги исфрли пластичните шишиња на граѓаните, реката Треска ја повтори истата слика.

Еден куп пластични шишиња и различен отпад кои претставуваат реалната слика на нашето општество, се „укотвија“ на брегот на реката Треска.

Овие фотографии се направени во близина на кичевските села Карбуница и Староец.

Локалните жители од Кичевско со загриженост не информираа за можно поклопување на изворот на реката Треска.

Како што ни порачаа тие, автопатот Кичево-Охрид е сериозна опасност за реката, а со минирањето и градежните зафати постои можност за свлечиште кое би го уништило изворот на Треска.

Пластиката секако е корисна работа за луѓето, но истовремено и многу штетен материјал за животната средина.

Потребно е многу време за нејзино распаѓање – околу 1.000 години во депониите.

  • На пластичните кеси им се потребни 10-1.000 години.
  • Пластичните шишиња се распаѓаат 500 години.
  • Пластичните садови се распаѓаат за 20-30 години.

ФОКУС.МК

Leave a Reply